Sodalı Börek (Yumurtasız)


Geçenlerde Annemle Kuzenim Hamide'yi ziyarete gittik. Anneme yumurta dokunduğu için yumurtasız börek hazırlamış. Gerçekten çok lezzetli bir börek olmuş, hemen tarifini aldım. Görüldüğü gibi ailemizin kızları hem düşünceli hem de pek hamarat ;)
Kendime de pay çıkarttım hemencik...

Ellerine sağlık Hamide'ciğim, tek kelimeyle muhteşem...
Bu arada Hamide'ye blog yazması için çok baskı yapıyorum ama henüz bir icraat yok. 
Hem  mutfağı çok seviyor, değişik tarifler deniyor, eli lezzetli, pratik, sunumda muhteşem 
hem de kalemi kuvvetli...
Eminim aramıza katılsa çok çabuk kabul görür ve sevilir.

Bilmiyorum anlatabildim mi, Hamide'ciğim?
Seviliyorsun yani...

Malzemeler

6 adet yufka

Sosu için;
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş)
1 şişe maden sodası


İç harcı için
300 gr. kıyma
1 adet iri soğan
Yarım bağ maydanoz (ince doğranmış)
Kırmızı pul biber, kimyon, karabiber
Tuz
Sıvıyağ

Sodalı Börek nasıl hazırlanır?

İç harcımızı hazırlamak için bir tavaya çok az sıvı yağ koyun ve kıymanın rengi dönünceye kadar karıştırın. Kıymanın rengi dönünce içine soğanları ekleyin ve kavurun. Kavrulunca ocaktan alın ve baharatlarını, tuzunu ekleyin. En son ince doğranmış maydanozu ekleyin ve karıştırın. İç harcımız soğurken sosumuzu ve böreğimizi hazırlayalım.

Sosu için maden suyu hariç tüm malzemeyi karıştırın. kullanacağınız tepsiye pişirme kağıdı sermiyorsanız, hafif yağlayın. Sonra yufkalardan birini düz serin, yufkanın kenarları dışarı sarksın. Üzerine sosu sürün. ikinci yufkayı tepsiye büzerek yerleştirin ve sosu sürün. 3. yufkayı da yerleştirdikten sonra iç harcı koyun. Kalan yufkaları yine büzerek ve aralarına sostan sürerek yerleştirin. En son kenarlardan sarkan yufkayı böreğin üzerine kapatın ve kalan sosu üzerine sürün. Bıçakla böreğin üzerine küçük delikler açın ve üzerine 1 şişe maden suyunu dökün. Böreği pişirmeden 10-15 dakika dinlendirin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında iyice pişirin, nar gibi olsun.

Afiyet olsun...


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

Evde Mayasız Peynir Yapımı

Arnavut Böreği (Pırasalı)