Arnavut Böreği (Pırasalı)

Arnavut böreğini en güzel Arnavutlar mı yapar, bilemem.

Ama Arnavut böreğini en güzel yapan Arnavut, benim Annem onu bilir, onu söylerim ;)

Tabii ki tarifi de ilk ağızdan...

Ellerine sağlık Anneciğim...

Dilimlenmiş halinin fotoğrafı nerede, diye merak edenler olabilir.
Dilimlenmiş halini de eklemek isterdim ama tabağa konulduktan sonra fotoğrafını çekecek kadar bile durmuyor ;)

Malzemesi

Hamuru için
Yarım litre su (2,5 su bardağı)
Tuz
Alabildiği kadar un

İçi için
4-5 tane pırasa (sadece beyaz olan kök kısımları, yeşil yaprakları değil)
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
Sıvıyağ

Yufkaların arasına
Yarım paket margarin (eritilecek)
yarım çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için
yarım yemek kaşığı yoğurt


Arnavut Böreği Nasıl Yapılır?

* Önce içimizi hazırlayalım. Pırasaların kök (beyaz) kısımları ince ince doğranır. Ben robotta çektim.
* Sıvıyağ tavaya alınır iyice kızdırılır (iyice kızmazsa yağı çok çeker), pırasalar eklenir ve tuzu atılır. Harlı ateşte güzelce kavrulur. Harlı ateş olmazsa pırasalarınız sulanır ve lezzeti değişir. Hafif rengi değişinceye kadar kavrulur. En son karabiber eklenir bir kaç kez karıştırılıp altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.


* Çok sert olmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur ve 15-20 dakika üzeri örtülerek dinlendirilir.

* Yaklaşık 30 tane beze yapılır. İkiye ayrılır, alt kısım biraz daha kalın olacağından 16 alt, 14 üst gibi düşünebilirsiniz. Bezelerin üzerini temiz bir bezle mutlaka örtün yoksa hamurunuz çok çabuk kurur.


* Bu bezeler tatlı tabağı kadar açılacak, araları yağlanarak üst üste konulacak. En üstte kalan yağlanmayacak kenarları alta doğru kıvrılacak. Dikkat edilmesi gereken şey alt-üst edilmeyecek. Açarken yukarıda olan taraf üst üste koyup yağlarken de yukarıda olacak yoksa böreğiniz kabarmaz.

* Alt ve üste konulacak iki ayrı hamurumuz oldu. Alt için olanı alıp tepsimizin boyundan 1 parmak geniş olacak şekilde açıyoruz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tepsiye koyarken hamuru ters çevireceğiz yani açtığımızda üstte olan taraf tepsiye/alta gelecek.

* Hazırlayıp soğumaya bıraktığımız pırasaların üzerine 1 adet yumurta kırıp iyice karıştıracağız. Bu içi hamurun üzerine, her yeri eşit olacak şekilde yayacağız.

* Üst için hazırladığımız hamuru tepsi boyutunda açıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz (çevirmeden).

* Kenar kıvrımlarını yapmak için alt kısımdaki hamurdan küçük küçük tutarak üste yapıştırıyoruz. Üzerine iki kaşık aralarına sürdüğümüz margarin-sıvıyağ karışımından sürüyoruz. Böreğinizi bir gün önceden bu şekilde hazırlayıp buzdolabında bekletip, ikinci gün pişirebilirsiniz.

* Pişirmeden önce üzerine yarım yemek kaşığı yoğurt sürülür. Fazla sürerseniz, pişmeden üzeri kızarır ve böreğiniz kabarmaz. Hemen pişirilecekse yağ ile karıştırılıp sürülebilir.

* 200 derecede pişirilir. Fırından çıkarınca üzerine havlu kağıt serin 5-10 dakika dinlensin, tepside ters çevirin. Çevirmezseniz altı terler ve hamur olur. Çıtır çıtırlığı kalmaz. Biraz ılıyınca dilimleyebilirsiniz.


Güzel kabarmış ama değil mi?

Afiyet olsun...

Not:
Yerimiz uygun olmadığı için (mutfak tezgahının üzerinde) bezeleyerek açtık. Aslında Arnavut böreğinde hamur yoğrulur ve ikiye ayrılır (alt için olan birazcık büyük olur diğerinden). Parçalar yufka gibi açılır ve yağlanır.
Kenarlarına çentikler atılır ve karşılıklı kenarlar ortaya kıvrılır ve yuvarlak şekli (orta yuvarlak kadar) verilerek elle açılır, üzeri yağlanır. Ortada küçük bir yuvarlak oluşur. Alt -üst hamurlar böyle yapılır. Gerisi aynı...
İlgilenenlere, yufka kadar açabilenlere, büyük masa-sofrada açma imkanı olanlara...

Püf Noktası
1. Pırasaları kavururken yağ kızgın olmalı ve harlı ateşte kavrulmalı.
2. Hamurun alt-üst edilmemesi gerekir.
3. Üzerine sürülen yoğurt çok az olmalı ve iyice yedirilmeli.

Yorumlar

  1. Benim annem de göçmen, ondan değil ama annemin akrabalarının elinden bu böreği yemişliğim çoktur küçüklüğümde.tadı hala damağımda.nasıl canımm istedi simdi :(
    çocuklarımız arasında da 2 haftalık yaş farkı varmış bu arada, 26 şubat 2010 doğumlu benim oğlum da.bloğumda ev aktivitelerimizi paylaşıyorum, ben sizin tariflerden çok faydalanacağım siz de bizim aktivitelere göz atmak istersiniz belki :) takipteyim bundan sonra.sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Tarifiniz çok lezzeetli oldu tebrik ederim kurabiye tarifleride bekliyoruz lezzetli ve kolay hazırlayabilşeceğimiz teşekkürler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık bende yengemden öğrendim çok sık yaparız ama biz pırasayı çiğden koyuyoruz üzerine yoğurt ve peynirde ilave ediyoruz çok lezzetli oluyor

    YanıtlaSil
  4. Ilk kez hamur yoguracagim . Bi an yapabilecegimi dusunmustum ama o kadar karisik bir ismis ki vazgectim . Alt ust meselesi hevesimi kacirdi .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart

Sodalı Börek (Yumurtasız)